Ryžovo-kokosová torta

Autor: Lucia Gállová | 18.5.2014 o 9:32 | (upravené 18.5.2014 o 11:20) Karma článku: 4,90 | Prečítané:  1459x

Už vyše roka navštevujem akciu Vegánske večere v Bratislave, ktorá sa koná zhruba každú druhú nedeľu  v mesiaci, v klube A4. Sú to  veľmi milé stretnutia, kde sa stretávaju vegáni, vegetariáni, ale aj všetci tí, ktorí sa zaujímajú o zdravý, alternatívny spôsob stravovania.

Okrem toho, že sa tam všetci môžu inšpirovať domácimi receptami, nápadmi a "zlepšovákmi", sú Vegánske večere sociálnym priestorom, v ktorom si ľudia môžu pokecať a zoznámiť sa s novými ľuďmi. Princíp je úplne jednoduchý - každý kto príde, donesie doma uvarené alebo aj neuvarené "raw" jedlo, vlastnú nádobku a príbor a môže sa pustiť do ochutnávania tých ostatných dobrôt. Aby sa predišlo nepríjemnostiam, každý si k svojmu jedlu pridá zloženie, ktoré je dôležité hlavne pre alergikov, či pre ľudí so níženou toleranciou k určitým potravinám. Platí samozrejme zásada, že jedlo je vegánske a teda neobsahuje mäso, vajcia, mlieko/mliečne výrobky, med či iné živočíšne látky. A ešte jedna zaujímavosť - Vegánske večere nemajú organizátora - sme ním všetci. Každý môže prísť s nejakým nápadom, to ako bude Vegánska večera vyzerať určujú sami účastníci. Pred časom slávila táto akcia jubileum, stretli sme sa už po tridsiatykrát a tak som romýšľala, čo slávnostného a oku lahodiaceho by som pripravila. Nakoniec som sa rozhodla pre ryžovo - kokosovú tortu.

Použila som: Na korpus - 1 a pol hrnčeka polohrubej múky, 1 a pol hrnčeka vody, 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, 4 polievkové lyžice trstinového cukru, kakao, škoricu, kypriaci prášok (bez fosfátov). Na krém - 2 hrnčeky uvarenej ryže, kokos, vanilkový cukor, agarový prášok, sirup z agáve. Na ozdobu - červené ríbezle, kiwi.

Cesto na korpus som pripravila tradičným spôsobom - všetky suroviny som zmiešala, vyliala do omastenej a múkou vysypanej okrúhlej tortovej formy a v elektrickej trúbe som piekla pri 250 °C cca 20 minút. Kým korpus vychladol, pripravila som si krém. Uvarenú ryžu som zmiešala s vanilkovým cukrom, kokosom a sirupom z agáve a rozmixovala tyčovým mixérom na polotuhú, kašovitú hmotu (pridala som aj vodu). Na sporáku v hrnci som si v studenej vode rozpustila agarový prášok a za stáleho miečania zohrievala. Pozor, voda nesmie vrieť. Tesne pred bodom varu som hrniec odstavila a vodu s rozpusteným agarom vyliala do ryžovej zmesi. Tú som premiešala a vyliala na vychladnutý korpus. Po vychladnutí som dala celú tortu stuhnúť do chladničky a ozdobila plátkami kiwi a bobuľkami červených ríbezlí.

Torta chutila a vyzerala skvelo a spolu s ďalšími dobrotami krášlila jubilejnú Večeru. A tých dobrôt je tam vždy veľa, ujde sa aj Vám.  Tá najbližšia Vegánska večera je už dnes v A4ke o 19.00. Dobrú chuť a keď nebudete vedieť kam v nedeľu, radi Vás medzi sebou uvidíme.  

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.


Už ste čítali?