Ryžovo-kokosová torta

Autor: Lucia Gállová | 18.5.2014 o 9:32 | (upravené 18.5.2014 o 11:20) Karma článku: 4,90 | Prečítané:  1410x

Už vyše roka navštevujem akciu Vegánske večere v Bratislave, ktorá sa koná zhruba každú druhú nedeľu  v mesiaci, v klube A4. Sú to  veľmi milé stretnutia, kde sa stretávaju vegáni, vegetariáni, ale aj všetci tí, ktorí sa zaujímajú o zdravý, alternatívny spôsob stravovania.

Okrem toho, že sa tam všetci môžu inšpirovať domácimi receptami, nápadmi a "zlepšovákmi", sú Vegánske večere sociálnym priestorom, v ktorom si ľudia môžu pokecať a zoznámiť sa s novými ľuďmi. Princíp je úplne jednoduchý - každý kto príde, donesie doma uvarené alebo aj neuvarené "raw" jedlo, vlastnú nádobku a príbor a môže sa pustiť do ochutnávania tých ostatných dobrôt. Aby sa predišlo nepríjemnostiam, každý si k svojmu jedlu pridá zloženie, ktoré je dôležité hlavne pre alergikov, či pre ľudí so níženou toleranciou k určitým potravinám. Platí samozrejme zásada, že jedlo je vegánske a teda neobsahuje mäso, vajcia, mlieko/mliečne výrobky, med či iné živočíšne látky. A ešte jedna zaujímavosť - Vegánske večere nemajú organizátora - sme ním všetci. Každý môže prísť s nejakým nápadom, to ako bude Vegánska večera vyzerať určujú sami účastníci. Pred časom slávila táto akcia jubileum, stretli sme sa už po tridsiatykrát a tak som romýšľala, čo slávnostného a oku lahodiaceho by som pripravila. Nakoniec som sa rozhodla pre ryžovo - kokosovú tortu.

Použila som: Na korpus - 1 a pol hrnčeka polohrubej múky, 1 a pol hrnčeka vody, 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, 4 polievkové lyžice trstinového cukru, kakao, škoricu, kypriaci prášok (bez fosfátov). Na krém - 2 hrnčeky uvarenej ryže, kokos, vanilkový cukor, agarový prášok, sirup z agáve. Na ozdobu - červené ríbezle, kiwi.

Cesto na korpus som pripravila tradičným spôsobom - všetky suroviny som zmiešala, vyliala do omastenej a múkou vysypanej okrúhlej tortovej formy a v elektrickej trúbe som piekla pri 250 °C cca 20 minút. Kým korpus vychladol, pripravila som si krém. Uvarenú ryžu som zmiešala s vanilkovým cukrom, kokosom a sirupom z agáve a rozmixovala tyčovým mixérom na polotuhú, kašovitú hmotu (pridala som aj vodu). Na sporáku v hrnci som si v studenej vode rozpustila agarový prášok a za stáleho miečania zohrievala. Pozor, voda nesmie vrieť. Tesne pred bodom varu som hrniec odstavila a vodu s rozpusteným agarom vyliala do ryžovej zmesi. Tú som premiešala a vyliala na vychladnutý korpus. Po vychladnutí som dala celú tortu stuhnúť do chladničky a ozdobila plátkami kiwi a bobuľkami červených ríbezlí.

Torta chutila a vyzerala skvelo a spolu s ďalšími dobrotami krášlila jubilejnú Večeru. A tých dobrôt je tam vždy veľa, ujde sa aj Vám.  Tá najbližšia Vegánska večera je už dnes v A4ke o 19.00. Dobrú chuť a keď nebudete vedieť kam v nedeľu, radi Vás medzi sebou uvidíme.  

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

DOMOV

Marek Vagovič: Fico sa potrebuje udržať, aby sa kauzy nevyšetrili

Niektorí novinári berú Ficove výroky o prostitútkach príliš osobne, tvrdí novinár.


Už ste čítali?