Pšenová kaša s rebarborou

Autor: Lucia Gállová | 23.5.2013 o 15:52 | Karma článku: 4,72 | Prečítané:  970x

Vyzerá ako lopúch a jej listy sú jedovaté. Rebarbora. Prvýkrát som sa s ňou stretla ako dieťa a nebol to príjemný zážitok. V koláči som zaregistrovala niečo kyslé a – cudzie.

Toto bola moja spomienka na rebarboru (ani ten názov mi nebol sympatický) z detstva. A až tohto roku som si na ňu spomenula a dala som jej ešte jednu šancu.
Keďže u nás na záhrade je neprehliadnuteľná, rozhodla som sa, že si to zaslúži. Rozmýšľala som ako ju pripraviť, keďže na koláče veľmi nie som a surová sa konzumovať nesmie kvôli toxickým glykozidom. Botanicky je zaradená k zelenine, ale využíva sa viac ako ovocie - do koláčov, kompótov, ovocných šalátov, džemov a pod. Práve teraz jej sezóna vrcholí - v júni, až júli sa v nej zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej, čo jej pridáva na kyslej chuti. Svojou chuťou sa asi najviac približuje ku kyslastému jablku pre vysoký obsah kyseliny jablčnej. Je bohatá na vitamíny skupiny B, provitamín skupiny A a niacín. Vďaka nim pomáha pri únave a zápche, zbavuje telo škodlivín, posilňuje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energiu buniek a je dobrým pomocníkom pri boji s nadváhou, lebo na seba viaže tukové látky. Nemali by ju konzumovať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a žlčníkom a aj u zdravých ľudí by mala byť len spestrením jedálnička. Pre už spomínaný vysoký obsah kyseliny šťaveľovej sa nedoporučuje ju konzumovať často.
Po dlhom hľadaní inšpirácie na internete som vytvorila vlastný recept:

Pšenová kaša s rebarboru a orechami:

Potrebujeme:
pšeno,
jablká,
mleté, aj sekané vlašské orechy,
javorový sirup,
mletú škoricu

Postup:
Pšeno som najprv sparila vriacou vodou, aby sme sa zbavilo horkastej chuti. V novej vode som ho varila zhruba 15 minút a nechala prikryté v hrnci. Medzitým som si pripravila rebarboru - konzumujú sa len dužinaté červenkasté stonky, ktoré som ošúpala, nakrájala na kolieska a dala do kovového sitka nad paru a prikryla. Asi o 10 minút som ju vybrala, vložila do taniera, poliala javorovým sirupom a posypala škoricou, aby sa zjemnila jej výrazne kyslastá chuť. Do uvareného pšena som vsypala mleté aj nasekané vlašské orechy, nastrúhala jablká a nakoniec pridala rebarboru a ešte trochu javorového sirupu. S výsledkom som bola veľmi spokojná. Vďaka takto pripraveným raňajkám sa môj nie veľmi pozitívny postoj k rebarbore z detstva úplne otočil.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

DOMOV

Marek Vagovič: Fico sa potrebuje udržať, aby sa kauzy nevyšetrili

Niektorí novinári berú Ficove výroky o prostitútkach príliš osobne, tvrdí novinár.


Už ste čítali?